SON DUYURULAR

HEP-SEN Yeni Nesil Sendika
24 Haziran 2022
HEP-SEN Sanal Santral
01 Haziran 2022Akın Dil Eğitim Merkezi'nin tüm şubeleri ile Akademik kariyer sürecinde üyelerimiz için kurumsal indirim anlaşması imzalanmıştır.
19 Åžubat 2022
Ben de HEP-SEN diyorum
09 Şubat 2022
HEP-SEN 1. OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULUNA YÖNELİK DUYURU
26 Ocak 2022
CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
ŞİKAYET EDEN :
HemÅŸireler ve Tüm SaÄŸlık Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN)
ŞİKAYET EDİLENLER :
Darıca Farabi EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi Yönetimi
1-) SaÄŸlık kurumlarında ihale ile ÅŸirketlere verilen; yetersiz ÅŸekilde çoÄŸu zaman yenilmeyen ve basında çıkan haberlere göre de verilen yemekleri yiyen pek çok saÄŸlık çalışanını Kocaeli'nde birçok zehirlendiÄŸi tespit edilmiÅŸtir. Bu nedenle meydana gelen zehirlenme olayından dolayı yemek yapım ve dağıtım iÅŸini yapan yüklenici firmanın mesul müdür, görevli ve ÅŸirket ortaklarının tespiti ve TCK'nın 185 ve 186.maddeleri uyarınca tecziye edilmesi için kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz.
2-) Zira Darıca Farabi EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi'nde öÄŸle yemeÄŸi sonrasında birçok saÄŸlık personelinin kusma, ishal ve mide bulantısı gibi zehirlenme belirtileri ÅŸüphesiyle acil servise baÅŸvurduÄŸu öÄŸrenildi. ÖÄŸle yemeÄŸinden zehirlendikleri iddia edilen 200’e yakın saÄŸlık personeli tedavi için çeÅŸitli hastanelerde yatarak ve ayakta tedavi edildi. Zehirlenme sonucu 80 kiÅŸinin serum takılarak tedavi gördüÄŸü öÄŸrenilirken yemek konusundaki ÅŸikayetlere duyarsız kalındığını söyleyen hastane çalışanları "Biz onlarca defa yemekleri ve firmayı ÅŸikayet ettik, arkadaÅŸlarımız uzun bir süredir yemeklerden ÅŸikayetçiler hatta yemek yemiyorlar. Hiçbir ÅŸikâyetimiz iÅŸleme alınmadığı gibi buda kulak arkası edildi" ifadelerini kullandı. Hastane çalışanları "Biz zaten çok zor ÅŸartlar altında canımızı diÅŸimize takarak çalışıyoruz. Bu ÅŸartlar altında ne yazık ki aç karnına çalışıyoruz çünkü yemekler yenilecek gibi deÄŸil. Ne yapmamız gerektiÄŸini biz de bilmiyoruz, illa birilerinin ölmesi mi gerekiyor" diyerek ÅŸikayetlerini dile getirdiler.
3-) Hastahane yönetimi tarafından basına organlarına gönderilen ve bir örneÄŸi ekte sunulan açıklamada "Haberlerde konu olan 200 çalışan sayısı doÄŸruyu yansıtmamaktadır. BaÅŸvuru sayısı yaklaşık olarak 80-90 kiÅŸi olup bunların birçoÄŸu ayaktan tedavi ile ikametlerine gönderilmiÅŸtir" denilerek zehirlenme olayında çok büyük bir sayı olduÄŸu halde 80-90 kiÅŸi diyerek sözde küçümseyen hastahane yönetimi suçlarını ikrar edilmiÅŸtir.
Ancak, Darıca Farabi EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesinde verilen öÄŸle yemeÄŸi sonrasında birçok saÄŸlık personelinin kusma, ishal ve mide bulantısı gibi zehirlenme belirtileri ÅŸüphesiyle acil servise baÅŸvurmuÅŸ ve öÄŸle yemeÄŸinden zehirlenen 200’e yakın saÄŸlık personeli tedavi için çeÅŸitli hastanelerde yatarak ve ayakta tedavi edilmiÅŸtir.
4-) Zehirlenme ÅŸikâyeti ile kuruma baÅŸvuran çalışanlara, zehirlenme vakası olarak deÄŸil, normal hasta muayenesi imiÅŸ gibi giriÅŸ yaptırılarak kayıtlara geçtiÄŸini dile getiren Farabi Hastanesi çalışanları, duruma itiraz edenlere de "baÅŸhekimin emri, yapacak bir ÅŸey yok" denilerek olayın üstü kapatılmaya çalışıldığı basın organlarında yer almaktadır. Bu nedenle baÅŸhekim ve baÅŸhekim talimatlarına göre suç delillerini karartma suçlarından dolayı TCK'nın 281.maddesi uyarınca kamu davası açılması arz ve talep olunur.
5- ) Adı geçen baÅŸhekim hakkında günlerce yerel ve ulusal basında ve hatta mecliste gündeme gelen olaylar konuÅŸulmasına raÄŸmen hala görevi başında tutulması hukuka aykırı bir durum oluÅŸturmaktadır.
İtiraz ve hak arama yoluna gidenler hakkında ÅŸüpheli SaÄŸlık Bakım Hizmetleri Müdürü tarafından "sarı zarf" denilen soruÅŸturma emirleri gönderildiÄŸi beyan edilmektedir.
6-) Basında yer alan habere göre 180 personele sarı zarf göndererek çalışanlara, TCK'da eziyet (m.94) ve iÅŸkence (m.96) suçu olarak tanımlanan mobbing uyguladığı geçtiÄŸimiz günlerde basına yansımış, EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi olmasına raÄŸmen 2 yıldır her gün daha da zarar edip hizmet kalitesi düÅŸen hastahanede, Destek Hizmetleri MüdürlüÄŸü müdürü ve görevlilerinin hiç ortada olmadığı, merkezi ısınma sistemin çalışmaması nedeniyle her serviste 2-3 elektrikli ısıtıcı çalıştırılarak çalışanlar ısınmaya çalışması ile böylece devletin daha fazla elektrik kullanılarak zarara uÄŸratıldığı iddia edilmiÅŸtir. Bu nedenle fazla ve yersiz elektrik harcanmasına sebebiyet veren hastahane iÅŸletme müdürü ve yardımcıları hakkında TCK'nın 152 ile 155.maddesi uyarınca kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz.
7-) Bu nedenle hastahanede çalışan ve haklarında mobbing iÅŸ ve eylemleri uygulanan veya uygulanmayan personelin celp edilerek ilgili konularda tanık olarak dinlenmeleri ve gerektiÄŸinde tayin edilecek uzman bilirkiÅŸiler eliyle iÅŸbu konular mahallinde inceleme ve araÅŸtırılmasından sonra tespit edilecek somut verilerek göre ilgililer hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 257'inci maddesi ile 94 ila 96 madde hükümlerine göre görevi ihmal, eziyet ve iÅŸkence suçlarından dolayı kamu davası açılmasını arz ve talep ederim.
8-) Yine iddialara göre yemek zehirlenme olayının BaÅŸhekim tarafından ört pas edilmeye çalışıldığı öne sürülerek personelin susturulmak istendiÄŸi ileri sürülüyor. Bu nednele BaÅŸhekimin TCK'nın 279.maddesinde yer alan "(1) Kamu adına soruÅŸturma ve kovuÅŸturmayı gerektiren bir suçun iÅŸlendiÄŸini göreviyle baÄŸlantılı olarak öÄŸrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." yolundaki hüküm uyarınca cezalandırılası için kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz.
9-) YaÅŸanan 200 çalışanın zehirlenme sonucu 80 kiÅŸinin serum takılarak yatarak tedavi görmesi, çalışanları adeta çileden çıkardığı belirtiliyor. BaÅŸhekimin her ÅŸeyde olduÄŸu gibi yemek konusundaki ÅŸikayetlere duyarsız kaldığını söyleyen hastane çalışanları, "biz onlarca defa yemekleri ve firmayı ÅŸikayet ettik, arkadaÅŸlarımız uzun bir süredir yemeklerden ÅŸikayetçiler hatta yemek yemiyorlar. Hiçbir ÅŸikâyetimiz iÅŸleme alınmadığı gibi buda kulak arkası edildi. Bazı arkadaÅŸlarımız tehdit edildi." ifadelerini kullandığı dikkate alınarak konunun tüm yönleriyle inceleme ve araÅŸtırma yapılarak tespiti halinde adı geçen hastahane üst düzey görevlileri hakkında TCK'nın 257.maddesi uyarınca görevi ihmal ve TCK'nın 281.maddesi uyarınca suç delillerini karartma suçlarından dolayı kamu davası açılması arz ve talep olunur.
10-) Basındaki haberlerde Hastane çalışanları, "Biz zaten çok zor ÅŸartlar altında, canımızı diÅŸimize takarak çalışıyoruz. Bu ÅŸartlar altında ne yazık ki aç karnına çalışıyoruz çünkü yemekler yenilecek gibi deÄŸil. Düzeltilmesi için ÅŸikayet edince de iÅŸimizden edilmekle tehdit ediliyoruz. BaÅŸhekim ve yönetimi hepimizin üzerinde bir psikolojik baskı kurmuÅŸlar. ‘Åžu siyasetçi, bu siyasetçi bizim elimizde, bize kimse bir ÅŸey yapamaz’ diyorlar. Ne yapmamız gerektiÄŸini biz de bilmiyoruz, illa birilerinin ölmesi mi gerekiyor!" diyerek ÅŸikayetlerini dile getirildiÄŸi yazılmaktadır.Türk Ceza Kanunu'nun iÅŸkence ve ezaiyet adı altında cezalandırdığı mobbing uygulamalarını yapan baÅŸhekim ve diÄŸer ÅŸüphelilerin tecizye edilmeleri için 4483 sayılı yasa kapsamında ön inceleme ve yasal soruÅŸturma açılmasını arz ve talep ederiz.
Bu itibarla, bedenî, ruhî ve sosyal yönden tam bir iyilik hali içinde yaÅŸama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliÅŸtirme hakkının en temel insan hakkı olduÄŸunun ve hangi sebep ve gerekçe ile olursa olsun bu hakkın ihlalinin asla kabul edilemeyeceÄŸinin hizmetin her safhasında daima gözönünde bulundurulması gerekir.
SaÄŸlık meslek mensupları, saÄŸlık hizmetleri ile ilgili görevlerini yerine getirirken ve yetkilerini kullanırken, Anayasa baÅŸta olmak üzere, ulusal veya uluslararası tüm insan hakları belgelerinde ve saÄŸlık hizmeti sunumu ile ilgili ortak kurallarda, Tıbbi Deontoloji Nizamnamesinde, Hasta Hakları YönetmeliÄŸinde ve diÄŸer mevzuatta yer verilen mesleki ve etik kurallar ile ilkelere uymak, mesleÄŸe girerken ettikleri yemine baÄŸlı kalmak zorundadırlar. Görevlerini, haiz oldukları unvan ve meslekle ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütürler ve bu mevzuat ile belirlenen görev ve yetkilerin dışına çıkamazlar.
Meslek mensuplarının, mevzuat ile belirlenen kurallara riayet etmemelerinin, hususiyeti ve hassasiyeti olan, vazgeçilemez ve geciktirilemez nitelikteki saÄŸlık hizmetini aksatacağı; bunun da ilgililerin sorumluluÄŸunu gerektireceÄŸi, keza, mevzuata aykırı davranışları teÅŸvik edenlerin de aynı sorumluluklarının doÄŸacağı ve ayrıca bu davranışların ve sonuçlarının etik ve insanî yönü takdir edilmelidir.
Kamusal alanda ayrımcılık ve bölücülük yapan ÅŸüpheli ve diÄŸer tutanak düzenleyeicler tarafından elde ettikleri kamu imkân ve nüfuzu ile amirlik görev ve yetkilerini kötüye kullanmak suretiyle TCK.m.257'de tanımlanan suçu iÅŸlemiÅŸ bulunmaktadır. Ayrıca kamuda açıkça mobbing ve ayrımcılık iÅŸ ve iÅŸlemlerine resmi makam ve mercilerini de alet ederek suç iÅŸlemiÅŸtir.
Bu itibarla, bedenî, ruhî ve sosyal yönden tam bir iyilik hali içinde yaÅŸama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliÅŸtirme hakkının en temel insan hakkı olduÄŸunun ve hangi sebep ve gerekçe ile olursa olsun bu hakkın ihlalinin asla kabul edilemeyeceÄŸinin hizmetin her safhasında daima gözönünde bulundurulması gerekir.
SaÄŸlık meslek mensupları, saÄŸlık hizmetleri ile ilgili görevlerini yerine getirirken ve yetkilerini kullanırken, Anayasa baÅŸta olmak üzere, ulusal veya uluslararası tüm insan hakları belgelerinde ve saÄŸlık hizmeti sunumu ile ilgili ortak kurallarda, Tıbbi Deontoloji Nizamnamesinde, Hasta Hakları YönetmeliÄŸinde ve diÄŸer mevzuatta yer verilen mesleki ve etik kurallar ile ilkelere uymak, mesleÄŸe girerken ettikleri yemine baÄŸlı kalmak zorundadırlar. Görevlerini, haiz oldukları unvan ve meslekle ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütürler ve bu mevzuat ile belirlenen görev ve yetkilerin dışına çıkamazlar.
Meslek mensuplarının, mevzuat ile belirlenen kurallara riayet etmemelerinin, hususiyeti ve hassasiyeti olan, vazgeçilemez ve geciktirilemez nitelikteki saÄŸlık hizmetini aksatacağı; bunun da ilgililerin sorumluluÄŸunu gerektireceÄŸi, keza, mevzuata aykırı davranışları teÅŸvik edenlerin de aynı sorumluluklarının doÄŸacağı ve ayrıca bu davranışların ve sonuçlarının etik ve insanî yönü takdir edilmelidir.
11-) Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle meydana gelen zehirlenme olayından dolayı tespit edilecek firma ve hastahane görevlileri hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 185.maddesinde "(1) İçilecek sulara veya yenilecek veya içilecek veya kullanılacak veya tüketilecek her çeÅŸit besin veya ÅŸeylere zehir katarak veya baÅŸka suretlerle bunları bozarak kiÅŸilerin hayatını ve saÄŸlığını tehlikeye düÅŸüren kimseye iki yıldan onbeÅŸ yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Yukarıdaki fıkrada belirtilen fiillerin dikkat ve özen yükümlülüÄŸüne aykırı olarak iÅŸlenmesi halinde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur" hükmü ve Türk Ceza Kanunu'nun 186.maddesinde "(1) KiÅŸilerin hayatını ve saÄŸlığını tehlikeye sokacak biçimde bozulmuÅŸ, deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ her tür yenilecek veya içilecek ÅŸeyleri veya ilaçları satan, tedarik eden, bulunduran kimseye bir yıldan beÅŸ yıla kadar hapis ve binbeÅŸyüz güne kadar adli para cezası verilir.
(2) Bu suçun, resmi izne dayalı olarak yürütülen bir meslek ve sanatın icrası kapsamında iÅŸlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır."hükmü uyarınca kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz.
12-) 4483 sayılı Kanunu'nun 4/1.maddesinde "Cumhuriyet baÅŸsavcıları, memurlar ve diÄŸer kamu görevlilerinin bu Kanun kapsamına giren suçlarına iliÅŸkin herhangi bir ihbar veya ÅŸikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öÄŸrendiklerinde ivedilikle toplanması gerekli ve kaybolma ihtimali bulunan delilleri tespitten baÅŸka hiçbir iÅŸlem yapmayarak ve hakkında ihbar veya ÅŸikayette bulunulan memur veya diÄŸer kamu görevlisinin ifadesine baÅŸvurmaksızın evrakın bir örneÄŸini ilgili makama göndererek soruÅŸturma izni isterler."denilmektedir. Buna göre sayın iddia makamı, hiçbir iÅŸlem yapmayarak ve hakkında ihbar veya ÅŸikâyette bulunulan memur veya diÄŸer kamu görevlisinin ifadesine baÅŸvurmaksızın evrakın bir örneÄŸini ilgili makama göndererek soruÅŸturma izni istemesini arz ve talep ederiz.
SONUÇ VE TALEPLER : Arz ve izah edilen nedenlerle Türk Ceza KAnunu'nun 185-186 maddeleri ile kamu görevlisinin görevinden dolayı aÅŸağılama suretiyle eziyet (TCK.m.94), Kamu görevlisinin görevinden dolayı mobbing uygulamak iÅŸkence (TCK.m.96), Görevi Kötüye Kullanma (TCK.m.257) ile Savcılıkça tespit edilecek suç teÅŸkil eden eylemler ve tespit edilecek sair suçları da iÅŸlemiÅŸ olan ÅŸüpheliler hakkında 657 sayılı DMK ve 4483 sayılı Yasa uyarınca gerekli soruÅŸturma, ön inceleme ve yasal soruÅŸturma açılmasını, söz konusu inceleme ve araÅŸtırmalar sonucunda alınacak soruÅŸturma izni çerçevesinde haklarında kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz. Saygılarımızla. 16.05.2022
HemÅŸireler ve Tüm SaÄŸlık Profesyonelleri Sendikası
(HEP-SEN)