HEP-SEN VE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ İÇİN EŞ DURUMU TAYİNİNDE EMSAL KAZANIM

HEP-SEN VE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ İÇİN EŞ DURUMU TAYİNİNDE EMSAL KAZANIM

Ege Üniversitesi Hastanesi'nde hemşire olarak çalışmakta olan üyemiz, eşinin Aydın İli, Nazilli İlçesi'nde jandarma astsubayı olarak görev yaptığını belirterek, aile birliğinin dikkate alınarak Aydın İli, Nazilli İlçesi'nde boş bir hemşirelik kadrosuna naklen atanma talebinde bulunmuştur. Ancak Sağlık Bakanlığı, bu başvuruyu zımnen reddetmiş ve tayin istemi reddetmiştir.

HEP-SEN hukuk birimi olarak mevzuat hükümleri gereğince üyemizin eşiyle olan aile birliğinin ve bütünlüğünün korunmasının önemli olduğunu ve Anayasa tarafından güvence altına alınan aile birliğinin korunma hakkına uygun olarak tayin talebini reddeden Sağlık Bakanlığı'na karşı dava açılmıştır. Bakanlığın, üyemizin yasal koşulları taşıyan tayin talebini yerine getirmesi gerektiğini savunulmuştur.

Mahkeme, üyemizin eşinin mecburi atamaya tabi bir personel olduğunu ve Sağlık Bakanlığı kadrolarına kurumlar arası naklen atama yoluyla atanabileceğini ifade etmiştir. Ayrıca, idarenin üyemizin atama talebini reddederken hukuki olarak kabul edilebilir bir gerekçe sunmadığı ve Anayasa'nın ailenin korunması ve çocuk haklarına ilişkin maddesini göz ardı ettiği belirtilmiştir. Mahkeme, üyemizin zorunlu atama nedeniyle aile birliğinin bozulması durumunda kamu hizmetinde verimliliğin azalacağına dikkat çekmiştir.

Mahkeme tayin talebinin reddinin hukuka aykırı olduğu sonucuna varmış ve işlemin telafi edilmesi güç zararlara yol açabileceği gerekçesiyle reddedilen işlemin durdurulmasına karar vermiştir. Böylece üyenin tayin talebi gerçekleştirilmiştir. 

Güçlü hukuk servisimiz ve kadrolarımızla her zaman üyelerimizin yanında durmaya devam edeceğiz.

Karar dosyası için tıklayınız(pdf)

Türkiye'nin En Genç Ve Dinamik İnovatif Yeni Nesil Sağlık Sendikası Hep-Sen

#eşdurumu #tayin #nakil #hepsen #hepsenhukuk

 

Paylaş
Yükleniyor...